DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 18.03.2024 18:54:27 

dům plný zvířat

- Frankfurt n.M. 18.12.2010
  
Frankfurt n.M. 18.12.2010
 
V prosinci za silných mrazů a nepříznivých sněhových podmínek jsme navštívili „Nationale Budenssiegerschau“ ve Frankfurtu nad Mohanem jako účastníci autobusového zájezdu, který uspořádal Klub chovatelů aurakan.
Byla vystavována drůbež a holubi - celkem téměř 24.000 zvířat, z toho 10.760 slepic v klecích a 32 voliér slepic. Celá výstava se vešla do jedné obrovské haly. Z hlediska zdraví slepic bylo výborné, že hala nebyla vytápěná. My jsme na to ale nebyli připraveni a ve stáncích byl k dostání jen čaj nebo vlažné kafe - z alkoholu pouze pivo, takže jsme se chodili ohřívat do chodeb kolem haly, kde se topilo. Výstava to byla pěkná, ale ve srovnání s Lipskem by Lipsiaschau od nás dostala víc hvězdiček co se týče čistoty v klecích i v uličkách,  v systému prodeje zvířat (v Lipsku přes počítač) a i z hlediska zabezpečení a kontroly u východu (v Lipsku 100%). V Lipsku jsou haly vytápěné, což je sice příjemné, ale domů jsme si po dvakrát přivezli kašlající slepice, zato slepice (rýnské modré s lemy), které jsme si přivezli z Frankfurtu, byly naprosto fit.
Ve Frankfurtu mě zajímaly především rýnské, kterých bylo vystaveno 96 (+ 156 zdrobnělých), z toho černých 44, bílých 4, modrých s lemy 17, koroptvích 14, stříbrokrkých 7, krahujcovitých 5 a modrých zlatokrkých 5.
Prostudovala jsem všechny posudky rýnských a vypsala si hlavní odlišnosti mezi hodnocením v Německu a hodnocením u nás. Rýnské posuzoval pan Werner Schulze. Nejpodstatnější byla pro něj délka těla, rovný a naprosto vodorovně nesený hřbet a velmi výrazný úhel ocasu. Drobné nedostatky rozhodčí sice zaznamenal do posudku, neprojevily se ale v celkovém hodnocení. Nejdůležitější byl celkový typ. Naproti tomu hřeben - jeho velikost a i drobné nepravidelnosti hřebene posuzoval německý rozhodčí velice volně. Mohutnější široký hřeben vůbec nevadil. Je ale pravda, že všichni kohouti měli z profilu krásně klenutou horní linii hřebene bez náznaku jakékoliv prorákliny. Mnohem přísněji než hřeben hodnotil tvar a velikost laloků, penalizoval i jen lehce kornoutovité laloky. Úzké proužky fialky německý rozhodčí vůbec neřešil, neřešil ani chmýří na vnější straně běháků, které se u rýnských občas vyskytuje a za které naši rozhodčí dávají výluku. Zato velmi přísně hodnotil vyhnuté prsty.
 
fotky zvířat na:
 
   
    
 
 
dětský koutek